Κορύκειον Άνδρο

Το Κωρύκειον Αντρον είναι ένα εντυπωσιακό σπήλαιο στο οποίο μπορούμε να βρεθούμε πηγαίνοντας προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, περίπου 15 χλμ από την Αράχωβα.

Ο συντομότερος δρόμος για να φτάσει κανεί εκεί είναι ξεκινώντας από Αράχωβα και κατευθυνόμαστε προς Λιβάδι Παρνασσόυ και χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.Μετά από περίπου 9 χλμ, μετά την ταβέρνα “Μπάμπης” στρίβουμε αριστερά στον χωματόδρομο και ακολουθώντας τις πινακίδες φτάνουμε σε ένα μικρό χώρο στάθμεσης. Ακολουθούμε το μικρό πετροσκαλισμένο μονοπάτι (5′) και βρισκόμαστε στην είσοδο του σπηλαίου.
Το σπήλαιο αυτό είναι πολύ γνωστό από την αρχαιότητα, εδώ μάλιστα ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την μέση και νεότερη νεολιθική εποχή (5600 – 4500 π.χ περίπου) τα οποία εκτίθοννται στο μουσείο των Δελφών.

Το Κωρύκειον Αντρον στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στην λατρεία του θεού Πάνα και των Νυμφών.

Το Κωρύκειον Αντρον περιλαμβάνει δύο αίθουσες ( η πρώτη έχει μέγεθος 90 μ χ 60 μ και αρκετό ύψος).Αμέσως μολίς μπείτε μέσα στο σπήλαιο θα νιώσετε μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ακόμη και το κατακαλόκαιρο!

Στο βάθος της πρώτης αίθουσας διακρίνουμε συστάδες από εντυπωσιακούς σταλακτιτες και σταλαγμίτες.

Προχωρόντας προς την δεύτερη αίθουσα το πέρασμα στενεύει, το φώς είναι μηδαμινό και ο κίνδυνος γλιστρήματος πολύ μεγάλος.
Το σπήλαιο βρίσκεται ψηλά στην πλαγιά του όρους Παλαιοβούνα, στα 1400μ, μέσα στον εθνικό δρυμό Παρνασσού. Από την είσοδό του μπορείτε να αγναντεύσετε την θέα έως τις ακτές της Πελοποννήσου και την κορυφή του Παρνασσού.
Το Κωρύκειον Αντρον είναι αθέατο από κάθε πλευρά, ίσως για αυτό να χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Ελληνικής επάνάστασης όπου χρησιμοποιήθηκε από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο ώς κρυσφήγετο και αφού το είχε οχυρώσει κατάλληλα.Επίσης κάτοικοι από τις γύρω περιοχές το χρησιμοποίησαν ώς καταφύγιο στους Περσικούς πολέμους αλλά και στην Τουρκοκρατία.
Οσοι είναι αρκετά τολμηροί μπορούν στην επιστροφή από το σπήλαιο να κατηφορήσουν μέσω ένος μονοπατιού στην θέση Παλαιοπαναγιά και από εκεί μέσω του μονοπατιού Ε4 προς Δελφούς.
Κατά τον Παυσανία στα Φωκικά, αναφέρει ότι το όνομα προέρχεται από την Κωρύκεια νύμφη την οποία αποπλάνησε ο θεός Απόλλωνας.
Η οροφή του έχει αρκετούς σταλακτίτες οι οποίοι μοιάζουν με δερμάτινα ασκιά, κάποιοι θεωρούν ότι το ονομα Κωρύκειον Αντρον προέρχεται από την λέξη κώρυκες (ασκιά).

Αποκαλείται και Σαρανταύλι, έχει δηλαδή 40 αυλές.
Το Κωρύκειον Αντρον στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στην λατρεία του θεού Πάνα και των Νυμφών.