Οδηγός Πόλης

Η ιστορία της Αράχωβας, ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικήσεις που εκτείνονται από τον Παρνασσό έως τον Ζεμενό.
Στο Κωρύκειο Άντρο τα ίχνη τοποθετούνται στα νεολιθικά χρόνια 3000 π.χ.

Στην περιοχή «Πάνια», στο ανατολικό τμήμα της Αράχωβας, υπάρχει ο Παλαιοχριστιανικός οικισμός ( 4ος – 7ος αιώνας μΧ) που ορίζεται με την ύπαρξη τριών μονόχωρων ναών του. Η κατοίκηση συνεχίζεται στον ίδιο χώρο μέχρι τα Μεσοβυζαντινά χρόνια (10ος αι – 11ος αι μΧ) και μετακινείται στον τόπο της σημερινής πόλης.

Η πρώτη επαναστατημένη σημαία της Στερεάς Ελλάδας, υπήρξε η Αραχωβίτικη. Είχε προηγηθεί η επιστολή του Αθανασίου Διάκου στις 28 Μαρτίου 1821, προς τους Αραχωβίτες, για αποστολή βοήθειας σε άνδρες και πολεμοφόδια.

Στις 10 -11 Σεπτεμβρίου 1943, στη θέση «Σφάλα» Αράχωβας, ( 5ο Km Aράχωβας- Δελφών) δόθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες της περιόδου 1941-44, εναντίον των Γερμανών φασιστών. Πρωτεργάτες οι αντάρτες του ένδοξου ΕΛΑΣ με τους χιλιάδες Αραχωβίτες που μάχονταν λυσσαλέα εναντίον των κατακτητών.

Στα 1728 ο Μητροπολίτης Μελέτιος αναφέρει ότι η Αράχωβα ήταν η διασημότερη κώμη του Παρνασσού.(Γεωγραφία Παλαιά και Νέα).Στα 1830 γεννήθηκε στην Αράχωβα, το μεγάλο πνευματικό τέκνο της, ο ιστορικός Γεώργιος Κρέμος. Διατηρεί προσωπική φιλία με το Χαρίλαο Τρικούπη ενώ συγγράφει το τρίτομο έργο του «Τα Φωκικά». Η επιστημονική του απήχηση και αναγνώριση είναι τεράστια.

Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΩΡΑΣ- ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Αληθινή ζωγραφιά είναι ο απόκρημνος βράχος τυλιγμένος με τον κισσό και τον πύργο με το ρολόι, το σύμβολο της Αράχωβας.  Στο μεγάλο σεισμό του 1870 ο πύργος κατέρρευσε και ξαναχτίστηκε αμέσως. Δυτικά εκτείνεται η παλαιά εκκλησία της Θεοτόκου η οποία αναφέρεται από τα 1676.

Η Αράχωβα σήμερα, με τη δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων Παρνασσού, έχει εξελιχθεί ως η πρωτεύουσα των χειμερινών διακοπών, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών με αίγλη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.